Bocairent distingeix amb el Premis 9 d’Octubre a Damián Molina i als majorals de Sant Agustí

0
454
Damián Molina
Damián Molina

El director musical Damián Molina Beneyto i la junta de majorals de Sant Agustí seran enguany els guardonats amb els Premis 9 d’Octubre de Bocairent segons va determinar el Consell municipal de Cultura. En el primer cas, la candidatura va ser presentada per l’Associació Unió Musical, l’Agrupació Coral i el PP mentre que la banda degana de la localitat també va proposar el reconeixement distingit en l’àmbit col·lectiu. El lliurament tindrà lloc la vespra de la diada valencian.

Els mèrits al·legats per al tribut a la junta de majorals de Sant Agustí rauen en el seu “caràcter fonamental” com a organitzadors de les festes de finals d’agost ja que “veure un majoral pel carrer és sinònim d’alegria, d’estiu, de vacances, de nits al carrer ballant les nostres danses, jugant amb els més menuts als jocs més nostres o, perquè no, de festa major amb la cavalcada del 22 d’agost i la seua posterior nit de festa”. Més concretament, l’escrit de l’Associació Unió Musical de Bocairent destacava “la protecció, l’ajuda i la potenciació de les danses des d’immemorial”, una manifestació folklòrica actualment en tràmit de ser declarada com a bé d’interés cultural immaterial. Igualment, l’ús del valencià, la promoció de les tradicions locals, el ser-hi portadors de valors socials i culturals de la població lligats a la Festa de Sant Agustí o la realització d’unes festes per a totes les edats “sempre pensant en el poble i per al poble” són altres dels motius adduïts per distingir la junta de majorals amb el premi 9 d’Octubre.

de Sant Agustí
Majorals de Sant Agustí

Al seu torn, el reconeixement a Damián Molina Beneyto es basa en la seua tasca com a professor, director i compositor. La docència musical a educació secundària la realitza al col·legi Santa Maria d’Ontinyent. Respecte a la direcció, després d’exercir-la al conjunt instrumental del complex educatiu de Xest el 1987 fins el 1992 i a la Lira Musical de Salem entre 1997 i 1999, el novembre del 1998 assumeix la titularitat de la societat musical Ruperto Chapí de Villena i el 2004 la de l’Agrupació coral de Bocairent; actualment combina aquestes funcions amb la subdirecció de l’Associació unió musical a la qual va accedir com a clarinetista el 1979 quan comptava amb tan sols nou anys i ha estat convidat a diverses cites per guiar grans masses musicals. En l’àmbit de la composició, Molina compta amb més de 50 obres entre música coral, per a orgue i conjunts instrumentals i de moros i cristians; igualment, destaquen els arranjaments i les transcripcions de música popular bocairentina o la creació de peces per a actes concrets del panorama festiu i cultural local. Aquesta producció prolífica l’ha fet mereixedor també de nombrosos guardons en certàmens de Bocairent, Muro i Callosa d’en Sarrià. Finalment, Molina és l’encarregat d’amenitzar a l’orgue de l’església de l’Assumpció de Nostra Senyora les celebracions més reeixides.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here