El Betlem Monumental de Xàtiva arriba a la seua 29a edició

0
2215
Imatge del Betlem Monumental de Xàtiva (foto: @Xtradiofm)

Almenys el 80% de la infraestructura, totalment accessible, està realitzada amb materials reciclats

L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i els regidors de Serveis Públics i Festes Ricardo Martínez i Pedro Aldavero han visitat aquest matí el Betlem monumental de Xàtiva, reconegut com el més gran d’Espanya, que demà obri les seues portes al públic.

La infraestructura, que viu la seua XXIX edició, està totalment condicionada per a persones amb mobilitat reduïda, resultant completament accessible, i està elaborada majoritàriament per materials reciclat que suposen el 80% del Betlem, recollits a través de restes recopilades als ecoparcs i als magatzems a més dels donatius que aporta la gent de Xàtiva, el que converteix aquesta efímera obra en un autèntic museu etnològic.

En aquesta edició es compta amb una superfície construïda de més de 1.600 metres quadrats, amb un 200 metres de recorregut. El Betlem té un llac d’uns 45 metres quadrats, 6.000 bombetes, 15 bombes d’aigua i 3 bombes de fum. A més a més està compost de 9 fonts, 23 figures, més d’una vintena de construccions i animals de corral, nascuts i criats en un centre zoològic i per tant acostumats a rebre visites. Aquests animals disposen de calefacció i estan controlats durant les 24 hores per veterinaris professionals, complint la normativa estipulada per la Generalitat Valenciana. De fet, el passat any 2017 es va produir en aquestes dates el naixement d’un parell de cabres, el que demostra que s’acompleixen les condicions propícies d’habitat i climatologia.

«Es tracta del monument més visitat de la nostra ciutat durant les festes nadalenques, i que comporta un seguit d’activitats que es generen per part del teixit social. L’any passat acollirem a més de 105.000 visitants i esperem igualar o superar eixa xifra», ha manifestat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha afegit que «la voluntat de l’Ajuntament és dinamitzar el comerç, el turisme i l’hostaleria de la nostra ciutat, esperant que siga una excel·lent campanya i que l’esforç que s’ha realitzat done un magnífic resultat».

Per al responsable del departament de Parcs i Jardins de Xàtiva, Pere Pau Ibáñez, «aquest projecte és una responsabilitat, i ens ompli d’orgull que cada any es confie en nosaltres perquè els jardiners que munten aquesta infraestructura es converteixen en artistes durant un mes i mig». Ibáñez ha destacat que una de les principals característiques d’aquesta edició és que es pot veure com està fet el Betlem per dins. Entre les novetats es troben la representació del passat amb un cementeri romà i una menció a la bombolla immobiliària, amb una recreació d’un solar en la que es troba el caganer. A més a més també hi haurà unes cases adossades a la muralla, a mena de vivendes socials, per tal de transmetre la necessitat de seguir pensant en les persones més necessitades.

«S’ha d’agrair a la Brigada el muntatge d’aquest Betlem, perquè és un gran esforç a nivell municipal que es compensa amb tot el que aporta a la ciutat. De moment en els propers dies s’omplirà de visites d’escolars», ha explicat el regidor de Serveis Públics Ricardo Martínez, qui ha assegurat que «aquest any anem a aconseguir pràcticament un residu zero perquè els elements peribles seran donats i reposats abans de fer-se malbé, i les plantes i vegetació seran recol·locades en un jardí de la ciutat a la finalització de l’exposició d’aquest Betlem».

El Betlem municipal de Xàtiva va començar a créixer en mesura i contingut en l’any 1999. Amb el pas dels anys s’ha anat perfeccionat la tècnica del muntatge, malgrat que el Betlem no té plans de construcció, el que fa que cada any es done pas a una renovació creativa i a la introducció de nous elements.

L’acte d’inauguració tindrà lloc demà dissabte 14 de desembre, al voltant de les 19 de la vesprada, i romandrà obert fins el proper 6 de gener en horari ininterromput de 10 del matí a 22 de la nit.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí