Benissa homenatja a Àngel Teodoro Crespo Ivars, pioner en l’ensenyament en valencià en la Marina Alta

0
942
Exposició de 'Soldats de plom'.

Benissa va iniciar, el passat 9 d’Octubre, els actes d’homenatge a la figura d’Àngel Teodoro Crespo Ivars, mestre d’escola. Un grup de xiquets van llegir alguns versos del seu llibre ‘Soldats de plom’, amb els quals Àngel presentava els temes de segon curs. Aquest fet va suposar la primera experiència d’ensenyament en valencià a Benissa (curs de 1981/82) i també a la comarca, ja que no existia, fins a aquell moment, material de suport prèviament elaborat.

Segons es destaca en la informació recopilada amb motiu d’aquest reconeixement, ‘Soldats de plom’ va ser una obra pionera en aquest aspecte, una publicació que en aquestes setmanes Benissa està compartint en una senzilla exposició amb 10 cartells i els seus respectius textos, situats en la Placeta Vella, en ple casc històric del municipi, que romandran durant tot el mes. Amb il·lustracions de Ximo Devis i d’Alba López en la coberta del llibre, ‘Soldats de Plom’ va ser l’avantsala com a proposta d’ensenyament de totes les assignatures en valencià (excepte llengua castellana).

La figura d’Ángel Teodoro Crespo és destacada també en l’actualitat per professors com Pere Cabrera, que en el pròleg de ‘Soldats de *Plom’ destaca que «va ser un treball duríssim, i solament la constància i una forta voluntat van permetre anar endavant, malgrat l’ambient de descoratjament que a voltes havien de suportar, ja que tant davant com darrere tots continuaven amb l’ensenyament solament en castellà».

Cabrera agrega que «a més del valor històric d’aquests textos en l’ensenyament en la comarca, tots tenen valor en si mateixos, ja que reflecteixen els interessos del món dels xiquets i xiquetes amb una gran senzillesa i una gran comprensió. Perquè Ángel era així: El seu mèrit radica en açò, fer fàcil allò que no ho és».

Per a vore les notícies més destacades de hui, punxa ací

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here