Benifairó aprova una moció per fomentar l’ús dels àrids reciclats

0
1539
Benifairó
Un dels moments de la reunió.

Benifairó de la Valldigna és el primer municipi de la Safor que ha sotmès a debat i votació plenària la proposta per a que els àrids reciclats siguen valorats adientment en els projectes d’obra que desenvolupen els ajuntaments.

La plataforma Construir la sostenibilitat ha iniciat dos línies de treball. Per una banda la redacció d’una ordenança que servesca per a controlar els residus de totes obres i incrementar les tones que van a plantes de valorització reduint, per tant, les que van a abocadors legals o il·legals.

La segona línia de treball consisteix, precisament, en evitar que les obres que aproven les alcaldies o plenaris continguen exigències absurdes com la de l’ús d’àrids procedents de pedrera.

Tal com diu el text de la moció, actualment, una gran part dels projectes d’obra, plegs de prescripcions tècniques, memòries tècniques valorades així com els plegs de clàusules administratives de contractació d’obres per part del sector públic valencià no contemplen la utilització d’àrids d’origen reciclat. És més, fins i tot molt sovint apareix l’exigència d’usar àrids provinents de front de pedrera en usos que podrien ser perfectament substituïts pels àrids reciclats com són els rebliments de rases, terraplens, bases i subbases.

La moció recorda als ajuntaments que el Programa de Prevenció del Pla Integral de Residus de la CV atenent al Reial Decret 105/2008, d’1 de febrer, estableix l’obligació de fomentar la prevenció i utilització de productes procedents de la valorització de residus de construcció i demolició.

Entre les mesures proposades estan la inclusió en els plecs dels contractes d’obra de criteris mediambientals de caràcter objectiu sempre que siga possible i tècnicament viable de l’ús d’àrids reciclats. També el PIRCV insta a incentivar la utilització d’estes graves i arenes en obres de restauració, condicionament i rebliment, o amb fins de construcció i, per últim també la difusió entre els sectors implicats de les prescripcions tècniques exigides en la normativa específica per a la utilització d’àrids reciclats en el sector de la construcció.

L’acord pres amb la moció compromet a evitar les restriccions per als usos regulats per la normativa estatal dels d’àrids reciclats i considerar la seua utilització com a criteri a considerar en les adjudicacions.

La moció ha eixit avant amb el vot a favor i unànim de tots els grups polítics Compromís, PSOE, PP i EU.

Per a vore les notícies més destacades de hui, punxa ací

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí