El Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera empaca 10.000 bales

0
518

Acció Ecologista – Agró i L’Aixada com Eixida agraixen a totes i tots els participants en esta iniciativa agroecològica el vostre esforç per a convertir este rebuig agrícola en un recurs gràcies a múltiples projectes socioambientals

Acció Ecologista-Agró i L’Aixada com Eixida, entitats impulsores del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera de València, han mostrat en un comunicat fet públic hui la seua satisfacció pel resultat de la quarta edició d’este projecte agroecològic en defensa del parc natural. Enguany s’han empacat 10.000 bales, gràcies a la implicació de José Luis, un empacador sense el qual haguera resultat impossible distribuir tanta palla. Unes 5.000 bales ja han viatjat arreu de la Comunitat Valenciana per a desenvolupar diferents projectes socioambientals. I la resta està emmagatzemada a l’espera d’usuaris. Agraïm a totes i tots els participants del Banc de Palla 2017 el vostre esforç per a transformar este polèmic rebuig agrícola en un recurs i matèria primera.

Una vegada més, el Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera de València ha tornat a demostrar que hi ha alternatives a la crema gràcies a la implicació i l’energia de moltes persones i molts projectes socioambientals. Cada any, les usuàries i usuaris del Banc troben més i noves idees per a la gestió i l’aprofitament de la palla de l’arròs. I així ho constaten les 10.000 bales empacades en esta quarta edició d’esta iniciativa agroecològica, impulsada per Acció Ecologista-Agró i L’Aixada com Eixida amb la col·laboració del Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI).

La crema genera problemes de salut i grans molèsties per als pobles confrontants del Parc Natural de l’Albufera de València, a més a més d’una contaminació atmosfèrica intolerable en l’actual context de Canvi Climàtic. I, per a més inri, implica volatilitzar la palla, una matèria primera cada vegada més demandada, tant per les usuàries i usuaris del Banc com per iniciatives empresarials de materials reciclats, del sector ramader, productors de bolets… Tots ells miren bocabadats com es crema este recurs.

Empacar i emmagatzemar les bales no és tan fàcil com es pot pensar a primera vista. Depén molt de l’oratge, de la ubicació dels camps, de la gestió del regadiu, de les condicions del sòl… Però, sobretot, depén de la voluntat i la predisposició per a facilitar el seu ús. Voluntat que enguany el Banc de Palla ha compartit amb José Luis, un empacador de Benifaió que té ben clares les possibilitats d’este teòric rebuig agrícola. Amb ell els precursors del Banc de Palla han arribat a una entesa, no només per a empacar les bales, sinó també per a emmagatzemar-les i possibilitar l’accés a la palla durant un període més ample de temps.

Actualment, el Banc de Palla ja ha distribuït unes 5.000 per a desenvolupar diferents projectes socioambientals. Per exemple, per a encoixinar cultius d’horta i fruiters, també reforestacions, per a bioconstrucció i ramaderia, per a produir bolets, elaborar humus, fabricar mobiliari reciclat amb plàstic, per a horts urbans i escolars… Fins i tot, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i l’Ajuntament de Gàtova han demanat bales per a protegir el sòl de la zona forestal incendiada l’estiu passat en esta localitat.

Les 5.000 restants es troben als magatzems de Piensos La Torre, on les persones que vulguen adquirir este producte podran adreçar-se a per ell durant tot l’any. Tanmateix, no podran fer-ho als magatzems que va prometre posar en marxa la Conselleria, ja que finalment l’administració valenciana no ha instal·lat cap punt dels anunciats per a emmagatzemar i distribuir la palla.

Els promotors del Banc volen agrair a totes i tots els participants en esta iniciativa agroecològica la seua responsabilitat amb el territori. “La vostra imaginació per a donar ús a la palla i transformar-la en un recurs. La seua capacitat per a no ser indiferents amb este problema mediambiental i de salut pública en un entorn privilegiat com és el de l’Albufera de València. Gràcies a totes i tots vosaltres cada vegada som més gent fent xarxa, més nòduls treballant i lluitant per la defensa del territori, l’agroecologia i la conservació de la natura”, senyala el comunicat.

Per a vore les notícies destacades del dia, fes clic ací.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here