Els danys als cultius causats per les gelades a la Vall d’Albaida, la Costera i la Ribera podrien arribar a 35 milions

0
959
Els cultius de fruita d'estiu han estat els més perjudicats

S’haurien vist afectades unes 7.500 hectàrees de cultiu, fonamentalment de fruiters de pinyol i també caquis, ametllers i cítrics primerencs

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) ha valorat les conseqüències de les gelades patides les nits dels dies 20 i 21 de març apuntant que les comarques més afectades han estat la Vall d’Albaida, la Costera i la Ribera Alta. Així AVA calcula en una primera estimació que la superfície total castigada pel fred podria abastar unes 7.500 hectàrees de cultiu, mentre que les pèrdues econòmiques que suportaran els productors difícilment baixaran dels 35 milions d’euros.

Quant als cultius, els fruiters de pinyol (albercoc, préssec, nectarina, paraguaià, etc.), principalment, però també el caqui i les varietats més primerenques de cítrics i ametlers, són els que s’han portat la pitjor part. Els nivells d’afecció han arribat en alguns casos al 100% de la collita en determinades zones -a la Pobla del Duc, Castelló de Rugat, Quatretonda, Llutxent i Salem-, si bé el grau mitjà dels mateixos oscil·laria entre un 40 i un 70% de la producció de la pròxima temporada.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, lamenta que “el fred haja arribat en un moment especialment delicat perquè, després d’un hivern bastant càlid i sec, molts fruits ja es trobaven en un estat avançat de floració i fins i tot ja havien començat les labors d’aclarit. Per a molts agricultors la campanya ja s’ha acabat i açò repercutirà molt negativament en l’ocupació i l’economia de molts pobles que tenen en l’agricultura la seua principal font de riquesa”.

La Unió, més cauta

Des de l’altre col·lectiu de llauradors valencians amb més pes, La Unió, s’ha coincidit en alertar dels cultius de les comarques que es veuran afectat, encara s’afirma que “caldrà esperar a veure l’evolució dels cutlius per valorar la magnitud definitiva”. Així s’ha evitat parlar de xifres tant de quantitats econòmiques com d’extensió afectada.

No obstant sí que ha indicat que temperatures de fins -4ºC a Quatretonda, la Pobla del Duc, Bèlgida, Montaverner, Castelló de Rugat, Benicolet i Montixelvo han fet que els danys en els cultius podran ser superiors al 60%.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here