L’Arxiu Municipal de Xàtiva rep una donació de materials relacionats amb Attilio Bruschetti

0
1458
Imatge dels documents donats a Xàtiva

La donació procedeix d’Abelardo i Ana María Sanchis, descendents del filantrop italià, declarat fill adoptiu de la ciutat de Xàtiva

L’Arxiu Municipal de Xàtiva acaba de beneficiar-se de la donació d’una important col·lecció de documents relacionats amb la figura del filantrop italià Attilio Bruschetti, declarat fill adoptiu de la ciutat en 1925 “en testimoniatge d’afecte i eterna gratitud pel seu filantròpic procedir i cíviques virtuts”.

Durant el mes de gener, Abelardo Sanchis Sánchez-Serrano, regidor de cultura de l’Ajuntament de Monzón (Osca) i descendent de Samuel Sanchis, fill adoptiu d’Attilio Bruchetti, es va posar en contacte amb el regidor de cultura, Jordi Estellés, transmetent-li la seua intenció de donar cert material pertanyent a l’insigne filantrop italià. Com a conseqüència d’aquesta comunicació, el personal de l’Arxiu Municipal de Xàtiva es va posar en contacte amb Abelardo Sanchis, per tal de dur a terme i fer efectiva la donació. Durant el mes de març, els tècnics municipal contactaren amb Ana María Sanchis, germana d’Abelardo i persona que custodiava els bens al seu habitatge de Madrid. Finalment, el 29 de març l’Arxiu Municipal va rebre la donació.

Una donació que va sorprendre els tècnics per la seua importància i que es compon dels següents materials:

Un quadre de 90 x 80 cm. emmarcant un pergamí commemoratiu del nomenament d’Attilio Bruschetti com fill adoptiu de Xàtiva, del dia 23 de maig de 1925. Aquest és l’objecte més important de la col·lecció donada, amb gran valor material i artístic.
Un llibre amb partitures manuscrites de Attilio Bruschetti. Segons la conversa mantenida amb Abelardo Sanchis, s’hi conserven algunes partitures manuscrites més i tenen intenció de donar-les també a l’Ajuntament de Xàtiva.
Una col·lecció bibliogràfica composta per 16 llibres relacionats amb Xàtiva o la història i cultura valenciana en general, entre els quals destaquen:

ARTOLA TOMÀS, Bernat; Lledons: ironies i sàtires. Castelló, 1951.
ARTOLA TOMÀS, Bernat; Llàntia viva (planys i cançons). Castelló, 1947.
BONO BARBER, Bernat; Històries que semblen novel·les: 5 narracions marineres. València, 1959.
BOIX RICARTE, Vicent; Historia de la Ciudad y Reino de Valencia (Toms. I-III) València, 1984. Ed. Facsímil de la primera edició de 1845.
BOIX RICARTE, Vicent; Xàtiva: memorias, recuerdos y tradiciones de esta antigua ciudad. València, 1980. Ed. Facsímil de l’edició original de 1857.
GARCIA SANZ, Arcadi; Els Furs. València, 1979.
FERRANDO FRANCÉS, Antoni; Llibre del repartiment de València. València, 1979.

El valor d’aquesta donació té dues vessants: d’una banda, la seua importància històrica, sobretot del pergamí i del llibre de partitures manuscrites. Es tracta de fons documentals que testimonien un moment determinat de la història de Xàtiva, així com la importància que va tindre Attilio Bruschetti en el context social de la seua època. D’altra banda, s’hi troba una col·lecció bibliogràfica d’interès per a la investigació, tant de Xàtiva com del País Valencià.

La donació feta per Abelardo i Ana Maria Sanchis completa un procés que es va iniciar en l’any 1985 quan varen donar una important col·lecció bibliogràfica pertanyent a la biblioteca privada d’Atillio Bruschetti, que es conserva actualment a la Biblioteca Municipal de Xàtiva.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here