Amb quants vots es decidirà el disputat diputat d’Ontinyent?

0
1101
Escó del ple de la Diputació de València

Quatre partits aspiren a aconseguir l’escó a la Diputació de València, i les eines que tindran són les llistes presentades a la demarcació: 17 del PP, 14 de Compromís, 11 del PSPV i 6 de la Vall ens Uneix

Un total de 54.418 persones decidiran de quin partit eixirà el diputat del partit judicial d’Ontinyent en les pròximes eleccions municipals del 26 de maig, una acta per a la qual quatre formacions es troben en posició d’aconseguir: PSPV, PP, Compromís i la Vall ens Uneix. Per a adjudicar-se’l els vots s’han de recollir a través de les candidatures municipals dels 17 municipis que hi ha a la demarcació (16 de la Vall d’Albaida i un de la Costera), així les candidatures presentades són 54: 17 del PP, 14 de Compromís, 11 del PSPV, 6 de la Vall ens Uneix i 6 més d’altres formacions.

En 2015 amb Rodríguez i PSPV junts van aconseguir un total de 18.118 vots, el 44,5% del total, una victòria molt destacada que gairebé va duplicar al PP que es va quedar en 9.931, i Compromís 8.919. Però el punt de partida ha canviat, fa quatre anys tant PSPV com PP van presentar candidatures a les 17 localitats, mentre Compromís es va quedar en 10; enguany, mentre els populars mantenen totes les llistes, els socialistes en presentaran sis menys, i la coalició valencianista 4 més, a més a més de l’entrada en joc del partit independent de Jorge Rodríguez a 6 localitats.

D’esta forma la gran incògnita serà com es comportaran els votants que van donar suport al tàndem Jorge Rodríguez/PSPV davant la proposta del partit independent de l’alcalde d’Ontinyent. Així des de la nova formació confien en conservar gran part dels vots socialistes que van aconseguir en les sis localitats on van tindre 13.017 suports, que van suposar el 71,8% del total. Per a reforçar els seus arguments des dels cercles propers a  Rodríguez es confia en el factor persones, així recorden que a Ontinyent els components de la llista socialista ha migrat en un 80% al nou partit, mentre que el PSPV ha hagut de fer una candidatura quasi al complet de desconeguts. A més a més a quatre dels municipis on es presenten no tindran la competencia dels socialistes (Agullent, Benissoda, Bufali i el Palomar), però sí als dos amb més població (Ontinyent i Albaida).

Per tant les opcions de PP i de Compromís passen perquè PSPV i la Vall ens Uneix es dividisquen en dues meitats (uns 9.000 vots cadascun) i que a més a més patisquen l’erosió del cas Alqueria en el qual s’investiga a Jorge Rodríguez. De l’altra banda l’objetciu de PSPV i la Vall ens Uneix seria el mateix i incompatible alhora: conservar al menys el 55% dels vots que van aconseguir fa quatre anys junts, i que els seus competidors no cresquen.

Les places fortes on es decidiran seran tres: Ontinyent, l’Olleria i Albaida, que concentren 38.038 votants (el 70% del partit electoral). Ontinyent seria la plaça forta que necessita conservar Jorge Rodríguez, on va aconseguir 12.080 suports (el 66,7% dels vots que van servir per a obtindre el diputat); la capital també serà el lloc on més marge de creixement tenen tant PP com Compromís, que en 2015 van tindre un empat tècnic (2.649 i 2.039 vots respectivament).

Pel que va a l’Olleria la Vall ens Uneix no presenta candidatura, i ací PP i Compromís també tenen un altre empat tècnic (1.615/1.918), mentre el PSPV també presenta llista. Finalment a Albaida tots presenten candidatura, però és un lloc on Compromís sembla haver tocat sostre (1.748), PP i PSPV aspiren a incrementar suports i la Vall ens Uneix a arrancar també un bon grapat.

Així un miler de vots (o menys) entre estes tres localitats, i superar els 10.000 suports en el conjunt del partit electoral, poden ser les xifres que determinen un diputat provincial al qual cap dels quatre aspirants va a renunciar en el que queda de campanya electoral.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí