Alzira presenta el memorial dedicat als alzirenys víctimes del nazisme

0
2675
Els familiars de les víctimes han estat presents.

Està instal·lat a l’antic Llavador de l’Alquerieta

L’antic Llavador de l’Alquerieta ha acollit aquest dijous l’acte de presentació d’este memorial, amb motiu de la celebració del ‘Dia en record i homenatge als valencians i espanyols deportats, morts i supervivents en camps de concentració i a totes les víctimes del nazisme’.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, en un acte celebrat el 28 de juliol de 2021 a Castelló, al qual acudiren l’alcalde, Diego Gómez, i familiars de les víctimes, va fer entrega de huit taulells anomenats ‘Taulells de la Memòria’, elaborats per la Direcció General de Qualitat Democràtica, amb els noms dels alzirenys amb les seues dades. Uns homes que, com nosaltres, van viure a Alzira i van passejar pels nostres carrers, però que acabaren sent deportats, humiliats i anul·lats com a persones a l’infern dels camps de concentració nazis.

El Memorial ha estat instal·lat per la Regidoria de Serveis Públics en coordinació amb la Regidoria de Patrimoni Històric, i en el qual l’artesà ceramista Xavier Claur ha completat els huit taulells amb una sanefa envoltant-los, on una tanca de fils d’aram amb pues es desfà simbolitzant la llibertat, i de la qual, a manera de roser, en broten flors. El mural ceràmic està presidit al centre per una coloma com a símbol de la pau.

La instal·lació a l’antic Llavador de l’Alquerieta és significativa pel que fa a la memòria històrica, ja que es va inaugurar el 23 de març de 1937, ha fet 85 anys i va ser en plena Guerra Civil, junt amb altres tres més, ja desapareguts, construïts per l’Ajuntament per a la millora de les condicions higienicosanitàries de les famílies que vivien als barris d’Alzira.

Este Memorial contribuïx, junt amb l’instal·lat a la plaça dels Herois de Mauthausen, a rendir sentit homenatge als, durant molts anys oblidats, alzirenys que van ser víctimes de la Guerra Civil i dels camps de concentració nazis, a més de ser injustament declarats apàtrides, quan lluitaren ací i fora de les nostres fronteres per no perdre primer i per recuperar després la democràcia en el nostre país, així com per una societat més igualitària.

En representació de les víctimes alzirenyes, han assistit: Rosa Boluda Jiménez i família, neboda de Francisco Boluda Díez; José Soler Lairón i família, nebots de Bernardo Lairón Hidalgo; Manolo Román Cortina, fill de Fermín Román Hernández.

La resta de víctimes, de les quals no han pogut assistir els familiars, no es tenen més dades o no se n’ha localitzat cap familiar, són: Avelino Abril Escudero, Agustín Flores Iborra, José María Fuentes Mascarell, Francisco Peris i Rafael Sivera Escrivà.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí