L’Ajuntament d’ Alzira aprova l’eliminació de les últimes referències franquistes en els seus carrers

0
1443
Ajuntament d' Alzira

Alzira aprofitarà també per donar més rellevància als noms de les dones i retre homenatge als alzirenys empresonats a Mathausen

Carrers com Ángel del Alcázar o Héroes de Belchite desapareixeran del nomenclàtor dels carrers d’Alzira després de que haja estat per unanimitat en el ple de l’ajuntament. Este fet s’ha produ adherir-se a la Xarxa de Municipis per la Memòria Històrica de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, basant-se en l’aplicació i desenvolupament de la Llei de Memòria Històrica, així com en els informes i les recomanacions de Nacions Unides.

En la dita moció, l’Ajuntament es comprometia a eliminar les referències que encara hi ha als carrers d’Alzira al colp d’estat del 1936, a la sublevació feixista contra l’ordre democràtic i a les persones i fets vinculats històricament al règim franquista. D’esta manera es pretén complir la Llei de Memòria Històrica, i seguir així les mateixes directrius d’altres estats del nostre entorn, on legalment no es permet que els noms referents a les dictadures feixistes continuen en els espais públics.

La proposta per fer-la efectiva ha sigut treballada a la Comissió de Toponímia, formada per tècnics municipals, l’arxiver, el director del museu i la representació política.

Els carrers queden de la manera següent: El carrer Ángel del Alcázar serà el carrer del Pintor Ricardo Fluixà; el carrer Héroes de Belchite passa a ser carrer de Joan Ortega Vicente; el carrer Vicent Pérez Pelufo passa a denominar-se carrer del Pintor Goig del Poyo; l’avinguda Vicente Vidal es dividix en dos: avinguda de la Mestra Josefina Fernández (en el tram comprés des del seu inici al carrer de la Mare de Déu de la Murta fins a la rotonda d’Avidesa) i avinguda de la Professora Maria Plasencia (en el tram comprés entre les rotondes d’Avidesa i de les Agulles); el carrer José Todolí Cucarella passa a ser carrer de la Mestra Júlia Mateo; i el carrer Tinent Boscà serà el carrer del Forn de les Rajoletes.

De la mateixa manera des del govern municipal d’ Alzira s’ha volgut retre un homenatge als 8 alzirenys republicans empresonats en el camp de concentració nazi de Mathaussen, i la plaça del final del carrer Gandia i actual Vicente Vidal es dedicarà a la seua memòria.

A més, es complix un altre dels objectius del govern local progressista que era «donar visibilitat a les dones, donat que dels 594 noms de carrers d’Alzira, només un 2,5% de tots estan dedicats a dones». Així, s’afegixen al llistat noms de dones reconegudes. A banda de les esmentades anteriorment, també estan Elena Just Castillo i Blanquina March.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí