Altea sol·licitarà al Consell que declare les Festes Majors com a Festes d’Interès Turístic Autonòmic

0
2182
Altea
Un dels moments de la presentació.

La regidora de Festes de l’ajuntament d’Altea, Marta Lloret, va presentar davant la comunitat festera l’informe, elaborat per Juanvi Martín Devesa, que presentarà al Consell perquè les festes patronals d’Altea obtinguen el rang de Festes d’Interès Turístic de la Comunitat Valenciana.

En l’acte, es projectava un vídeo amb imatges antigues de les festes del Stm. Crist del Sagrari, de Sant Blai i del Crist de la Salut; les tres festivitats que a dia de hui són considerades festes patronals.

Com indicava Marta Lloret “este és un acte important per a les festes d’Altea ja que coincideix el temps que portem treballant en este expedient per a la declaració de les festes patronals d’Interès Turístic de la Comunitat Valenciana amb les limitacions de la pandèmia de la COVID-19 que han fet que s’hagen suprimit els actes festius fins al moment”. “Esperem que la situació sanitària permeta anar reprenent els actes festers i que puguem tenir de nou les nostres festes majors”; afegia Lloret.

La regidora de Festes donava públicament les gràcies al personal del departament pel treball realitzat i a Juanvi Martín Devesa per l’informe realitzat que serà la base de la sol·licitud a la Conselleria de Turisme.

A l’acte hi eren presents els representants de les comissions de festes del municipi, tant les patronals com les de barris, de la Federació de Moros i Cristians Sant Blai, Crist de el Sagrari i Crist de la Salut d’Altea la Vella i diversos dels edils de la corporació municipal.

Durant la intervenció de Martín Devesa, este destacava diversos aspectes que inclou l’esmentat informe i que apel·len a la importància cultural i social que a Altea han tingut les seues festes des dels orígens.

Com narrava l’historiador alteà, les dates triades per a les festes a Altea solien estar entorn als mesos de gener i de setembre; “mesos en què el treball del camp era menor per estar els camps erms o per haver acabat ja la recol·lecció de les collites. Unes dates que s’han conservat al llarg dels segles i un exemple d’això és que les festes del Stm. Crist del Sagrari i de Sant Blai es celebren el tercer diumenge de setembre i les festes del Stm. Crist de la Salut d’Altea la Vella tenen lloc el diumenge de Cinquantena, que oscil·la entre finals de gener i el mes de febrer”.

A més, Juanvi Martín Devesa repassava el paper destacat que des de sempre se li ha donat a la gastronomia local durant les festes patronals; no en va el “putxero amb pilotes és el menjar del Dia del Crist per excel·lència, entre altres cites gastronòmiques en l’espai fester, com els multitudinaris dinars”.

Per a vore les notícies més destacades de hui, punxa ací

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here