Alfonso Rus a un pas del primer judici oral del ‘cas Taula’ que començarà per les contractacions dels ‘zombis’

0
954
Alfonso Rus, ex alcalde de Xàtiva.

Entre els encausats, a més de l’exalcalde de Xàtiva, també estan l’exalcalde del Genovés, Emilio Llopis, l’exregidor de Xàtiva Marcos Benavent i l’exregidor de Fontanars dels Alforins, Màximo Caturla

La jutge substituta del Jutjat d’Instrucció 18 de València ha acordat seguir la causa contra les 26 persones investigades en relació a les contractacions irregulars de les empreses públiques Imelsa i Ciegsa, que constitueixen les peces separades B i F, al voltant de les contractacions de ‘zombis’, del denominat ‘cas Taula’.

Entre els investigats figuren el que fora president de la Diputació de València i del PP de la província província i alcalde de Xàtiva, Alfonso Rus; l’ex secretari autonòmic d’Educació Màxim Caturla; els ex diputats provincials Rafael Rubio (PSPV-PSOE) i Salvador Enguix (PP), i les exregidors populars de Xàtiva i Fontanars dels Alforins, Marcos Benavent i Máximo Caturla.

La instructora considera que els fets poden ser constitutius d’un delicte de pertinença a organització criminal i de delictes continuats de prevaricació, malversació de cabals públics i falsedat en document oficial.

L’acte, notificat aquest dimarts i que pot ser recorregut en reforma i/o apel·lació, dóna deu dies a la Fiscalia i a les acusacions personades en les diligències perquè formulen escrit d’acusació i sol·liciten l’obertura de judici oral, el sobreseïment o, excepcionalment, la pràctica de diligències complementàries.

Segons es recull en la resolució, Alfonso Rus, el seu llavors cap de gabinet, Emilio Llopis, el gerent de Imelsa, Marcos Benavent, i Maximo Caturla van utilitzar dita mercantil “en benefici propi” i van contractar treballadors “per a respondre a favors sol·licitats per terceres persones”.

En molts d’aqueixos casos els empleats tenien la condició d’assessors de membres del consell d’administració de Imelsa però no van desenvolupar cap treball per a l’empresa.

En la realització d’aquestes contractacions van col·laborar presumptament altres investigats com la llavors directora de Recursos Humans i el director financer de Imelsa, María Gracia Escrihuela i José Enrique Montblanc, respectivament.

Segons consta en un informe de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat unit a les actuacions, aqueixes incorporacions de personal “es van fer obviant el procediment que garanteix els principis d’igualtat, mèrit, capacitat, publicitat, transparència i imparcialitat” i tampoc van respectar les limitacions imposades en les Lleis de Pressupostos Generals entre els anys 2009 i 2014.

La jutge enumera a 12 persones contractades en aquest període en Imelsa per ordre d’Alfonso Rus que van percebre salaris sense haver desenvolupat cap treball efectiu per a aqueixa empresa de la Diputació.

Entre aqueixes 12 persones, que estan igualment encausades, figuren des de l’alcalde de la localitat de Cofrentes, Raúl Mateo Ángel Balufo, fins a un jugador del Club Esportiu Olímipic de Xàtiva, el club de futbol que presidia el propi Rus.

La instructora també qüestiona les retribucions per productivitat i dietes percebudes sense justificació entre els anys 2011 i 2014 per Benavent, Esrihuela i Montblanc, que ascendeixen pel primer dels conceptes a 56.648, 97.125 i 82.162 euros, respectivament.

D’igual manera, l’acte refereix altres cinc contractacions presumptament irregulars en Ciegsa, l’empresa de la Generalitat Valenciana dedicada a la construcció de col·legis i instituts, el conseller delegat dels quals entre 2003 i 2007 va ser el també secretari autonòmic d’Educació Maximo Caturla.

Entre aquests cinc contractats de Ciegsa entre els anys 2004 i 2005 destaquen l’encara alcalde de la Llosa de Ranes pel PP Evaristo Aznar i l’exregidor de l’Ajuntament de Requena per aquest partit Manuel Gómez.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here