L’Alcúdia de Crespins planeja taxes per infraestructures a les companyies de llum, gas i aigua

0
1246
Imatge aèria del terme de l'Alcúdia de Crespins

L’Ajuntament de l’Alcúdia de Crespins pretén gravar l’ús del domini públic per les seues linies d’alta tensió, canonades d’aigua i gasoductes.

L’Ajuntament de l’Alcúdia de Crespins ha anunciat que planeja establir una taxa a les companyies de llum, gas i aigua, que travessen el municipi amb les seues infraestructures. Així es pretén gravar l’ús del domini públic per les seues linies d’alta tensió, canonades d’aigua i gasoductes; encara que no siguen subministradores.

Esta iniciativa parteix després que el Tribunal Suprem avalara a uns quants ajuntaments que pretenen gravar a estes empreses per la utilització d ‘este domini públic. Així el consistori afirma que «s’obri una nova via d’ingressos per als municipis que l’ajuntament de l’Alcúdia de Crespins vol aprofitar per al benefici del poble, i per tant dels veïns, i que ajudaran entre altres coses als deutes ‘heretats’ als que el municipi ha de fer front en els pròxims anys».

Des del govern municipal puntualitzen també que, tot i que els ajuntaments cobren ja una taxa especial a les companyies del 1,5% de la seua facturació en el municipi, la novetat és que les sentències del Tribunal Suprem beneficien principalment xicotets i mitjans municipis. Avalen així ara esta taxa a les empreses que subministren energia sempre que les seues instal·lacions que transporten les energies travessen muntanyes públiques, béns comunals i altres espais de domini públic. I és que s’estima que es pot arribar a cobrar entre 2.500 i 12.000 euros a l’any per quilometre lineal segons tipus de tensió (baixa, mitja o alta) i entre 500 i 4.000 euros a l’any per cada quilometre de gasoducte.

Des que va sorgir esta possibilitat, l’àrea d’Hisenda de l’Alcúdia de Crespins està en contacte amb la FEMP i la Diputació de València, per a sumar-se a una possible estratègia comú. “Estem redactant l’ordenança fiscal que aprovarem en el pròxim ple, per a tractar de cobrar la taxa pel pas de línies d’alta tensió i gasoductes per domini públic, ja que seria una nova font ingressos per a les arques municipals i en definitiva per a tots els ciutadans del l’Alcúdia de Crespins” segons paraules de Pepe Garrigós, tinent d’alcalde i Regidor d’Hisenda de l’ajuntament.

La Llei d’Hisendes Locals va establir en 2004 que les elèctriques amb els seus estesos i les empreses de gas han de pagar una taxa als municipis per travessar els seus territoris. Fins ara, les empreses no han pagat per travessar els termes municipals perquè; o bé no reconeixien la taxa, o bé la consideraven desproporcionada, i els recursos dels ajuntaments havien sigut desestimats”, explica Pepe Garrigos.

No obstant afa afegeix que «el Tribunal Suprem, amb sentències fermes, accepta que els ajuntaments valoren com a construccions les línies elèctriques d’alta tensió i les canalitzacions de gas, a l’efecte de càlcul de la base imposable de la taxa per utilització del domini públic local. És basant-se en açò pel que elaborarem la taxa per a poder aplicar-la».

De moment, l’Ajuntament de l’Alcúdia de Crespins “encara no té calculat quant suposaria este cobrament per a les arques municipals, ja que la quota a pagar depén del número i característiques de les instal·lacions que discorren per domini públic. Per a definir-ho, l’oficina tècnica de l’Ajuntament està fent un mapa situant totes eixes línies d’alta tensió i gasoductes que hi ha en el municipio”, va afegir el regidor.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí