L’alcalde de Xàtiva, convidat al 80 aniversari del bombardeig de Lleida

0
2995
Roger Cerdà en una visita anterior a Lleida

Roger Cerdà visita la ciutat agermanada amb Xàtiva, que tenen en comú l’haver patit un bombardeig feixista amb víctimes civils durant la Guerra Civil

Este dijous la Paeria de Lleida va tornar a retre homenatge a les víctimes del bombardeig de Lleida del 2 de novembre de 1937 que va arrasar el Liceu Escolar i va causar la mort de més de dues-centes persones, incloent 48 xiquets d’aquesta escola, fa 80 anys. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va presidir l’acte d’ofrena floral, que es va dur a terme front l’escultura que recorda el Liceu Escolar en el seu antic emplaçament en l’avinguda de Blondel, i va reivindicar la importància de la memòria històrica.

«La voluntat d’oblit de fets tràgics com els quals van passar aqueix dia no han de privar-nos mai sobre la pedagogia i l’educació que hem d’enviar als xics i xiques sobre els valors de l’educació, la llibertat i la democràcia «, que han de fer que «mai més en aquest país es puguen donar fets com els quals es van donar en aquell 2 de novembre tràgic de l’any 37 «, va afirmar el Paer en Cap.

L’ofrena floral al monument del Liceu Escolar va explicar també amb la presència de l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, en visita institucional a Lleida per l’agermanament entre ambdues ciutats. Cerdà va recordar que la ciutat valenciana també va patir un bombardeig amb moltes víctimes civils, si escau el 12 de febrer de 1939, i va mostrar el seu suport als valors de «solidaritat, pau i educació per a no haver de tornar a patir situacions tan lamentables mai més».

Un grup de supervivents d’aquell tràgic succés van assistir a l’acte. En la seua representació va prendre la paraula Joana Palau Carreras, qui va assenyalar que malgrat tenir només quatre anys llavors recorda molt bé el seu pas pel Liceu Escolar i el dia del bombardeig, en el qual ella no va anar a escola. A més, Alba Serò, alumna de primer de Batxillerat de l’institut Ronda i una de les guanyadores de l’última edició dels premis Josep Pernau de periodisme, va llegir un escrit d’homenatge.

Una vegada acabat l’acte, tant els alcaldes de Xàtiva i Lleida com la resta d’assistents a l’homenatge van participar en la inauguració de l’exposició del Museu d’Art Jaume Morera «Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida», on poden veure’s els devastadors efectes que va tenir aquell atac tant sobre el Liceu Escolar com sobre la resta de la ciutat.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí