Albalat dels Sorells instal·larà caixes per a rates penades cedides per l’institut Ciutat de l’Aprenent de València


0
689
Refugi rates penades Albalat dels Sorrells

L’institut CIPFP Ciutat de l’Aprenent de València va celebrar la jornada de convivència el passat mes de gener. Dins de la seua programació d’activitats extraescolars i de relacions supracomunitàries amb l’entorn de l’institut i en especial de l’horta de València, els alumnes van proposar la realització de refugis per a rates penades.

L’alumnat, acompanyat pel professorat, va fer un estudi de perquè estan anant-se’n aquests animals dels nostres pobles. El que van trobar és que les fumigacions sistemàtiques dels camps i l’urbanisme modern són els responsables que cada vegada se’n vegen menys. Està desapareixent el seu menjar i les seues possibilitats de refugiar-se (passar el dia i hivernar). Vista la necessitat, el departament de fusta i moble va organitzar un taller on tot el que volia podia muntar la seua caixa refugi. Una vegada muntades, quedava la instal·lació i s’havia de fer seguint els criteris de la SECEMU, és a dir, en parets, postes o arbres, per damunt de 4 metres d’alçada i mirant a àrees obertes evitant principalment l’orientació nord. Els alumnes van decidir instal·lar la meitat de les caixes refugi al mateix institut i l’altra meitat donar-les a algun poble de l’horta. En aquest cas, l’ajuntament d’Albalat dels Sorells va oferir-se a instal·lar-les amb les garanties necessàries per a complir els criteris establerts.

En un futur, els alumnes del departament de fusta volen preparar materials necessaris i fitxes per a conscienciar els alumnes de primària. Estan informant-se i documentant-se en el projecte EUROBATS de les Nacions Unides pel Medi Ambient en el marc general de la Convenció sobre la Conservació d’Espècies Migratòries Silvestres, un conveni ratificat per 35 països membres i observadors de tot l’arc mediterrani fins a Aràbia. L’objectiu és contribuir a la conservació de les 54 espècies de rates penades europees en l’àmbit legal, educatiu, ambiental i del coneixement. Malgrat el nostre país encara no l’haja firmat, els alumnes diuen que volen anar per davant i amb la col·laboració de dies com el de convivència i ajuntaments que s’unisquen a aquesta iniciativa, com el del poble d’Albalat dels Sorells, aconseguiran que aquests animalets tinguen més possibilitats de refugi.

Els alumnes desitgen de tot cor al poble d’Albalat que prompte s’allotgen famílies de rates penades als refugis que els ha donat i animen a celebrar la BATNIGHT que en l’àmbit mundial és la Nit internacional de les rates penades (del 24 al 25 d’agost).

Un dels alumnes comenta que hem de ser també una miqueta egoistes. Estos veïns nocturns produeixen un guano molt bo per a l’arbre o zona verda on s’instal·len i també mengen entre 500 i 1000 mosquits cada nit.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here