Albaida reivindica el toc manual de campanes com a patrimoni immaterial de la humanitat

0
1372
Albaida s'erigeix com a màxim exponent del toc manual de campanes.

Ximo Puig i l’Ambaixador d’Espanya davant la UNESCO acompanyen als campaners en el dia de reivindicació perquè la UNESCO declare el toc manual patrimoni immaterial de la humanitat

Albaida ha repicat aquest diumenge amb energia per a recordar en el dia del Patrimoni Europeu que el Toc Manual de Campanes ha de ser declarat com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Per a fer-se eco d’aquesta reivindicació visitaven el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i l’Ambaixador d’Espanya davant la UNESCO, José Manuel Rodríguez Uribes, el museu municipal MitMac (Museu Internacional del Toc Manual de Campanes) i als Campaners d’Albaida.

A la cita també acudiren les colles de campaners i campaneres de tot el territori, associacions festeres i culturals d’Albaida i la societat civil. Entre els representants polítics també van destacar els consellers Rebeca Torró i Rafa Climent, o el senador Carles Mulet.

Enguany Espanya presenta la candidatura del toc manual de campanes perquè la UNESCO la declara patrimoni immaterial de la humanitat en la convenció que se celebrarà a Rabat (el Marroc) el pròxim 28 de novembre.

La singularitat d’Albaida és que des de 1245 fins a l’actualitat les campanes sempre s’han tocat a mà per campaners i sagristans i mai han estat mecanitzades o electrificades, de manera que el toc manual s’ha erigit com un signe d’identitat del poble. De fet, el toc manual de campanes té un llenguatge propi que ha passat a formar part del paisatge sonor de la ciutat.

Es tracta d’una pràctica viva transmesa de generació en generació, tant des del punt de vista de la tècnica per a tocar campanes, i la diversitat de tocs, com per la conscienciació ciutadana per a cuidar i conservar el campanar i les campanes.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí