Albaida lidera el projecte per a declarar el toc manual de campanes Patrimoni Immaterial de la Humanitat

0
917
Campaners d'Albaida en plena feina de toc manual.

En la localitat la colla de campaners manté el toc manual de campanes que es manté ininterrompudament des del segle XIII

Amb prop de quasi 800 anys d’història de la seua tradició ininterrompuda del toc manual de campanes, Albaida lidera el projecte que impulsa juntament amb l’associació Hispania Nostra perquè la tradició del toc manual dels bronzes siga declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

La iniciativa sorgeix davant el perill d’extinció que adverteixen està aquesta tradició i per a la seua conservació treballen per al seu reconeixement des de la UNESCO, així com perquè també es declare un Dia Mundial del toc Manual de Campanes.

Com a primer pas en aquesta marxa s’ha llançat aquesta setmana la seua nova pàgina web www.toquemanualdecampanas.es, en ella un dels apartats més interessants és el mapa amb geolocalització dels campanars de tot el món on es conserva la pràctica d’aquest toc manual de campanes.

“Considerem que el so de les campanes és una cultura comuna en molt diversos països de tots els continents, per la qual cosa pretenem que, amb la seua col·laboració, aquesta pàgina servisca per a conjuminar esforços i promoure, com a societat civil, el manteniment i desenvolupament del llenguatge musical de les campanes i que el toc manual de campanes siga declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO”, expliquen els promotors de la iniciativa.

La col·laboració entre Hispània Nostra, els Campaners d’Albaida i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d’Albaida es va forjar amb l’Any Europeu del Patrimoni Cultural en 2018, quan es va proposar realitzar un toc generalitzat de campanes a Europa que es va compartir via internet. Durant aquesta experiència també es va acordar que havia de ser protegit el toc manual que està hui en perill de desaparició en molts llocs i no l’electrificat. Ara l’objectiu final seria que la UNESCO el declarara Patrimoni de la Humanitat.

Tradició a Albaida

Els Campaners d’Albaida és una associació de campaners que mantenen de manera ininterrompuda el toc manual de campanes a Albaida des del segle XIII. El seu treball va aconseguir que el toc manual de campanes d’Albaida fóra declarat Bé d’Interés Cultural Immaterial en 2013.

D’altra banda el MitMac, el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d’Albaida, és un conjunt format pel campanar viu i visitable de l’església parroquial La Nostra Senyora de l’Assumpció i l’adjunt Palacio dels marquesos de Milà i Aragó que està en procés de recondicionament, on s’està instal·lant una escola de campaners i altres elements que conformen el museu.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here