L’Ajuntament de Xàtiva demana «civisme» en les celebracions de Halloween

0
1861
Imatge de celebracins de Halloween als carrers

Des del consistori s’alerta que s’ha generat la costum de llançar ous en la via pública i a bens privats a aquells que no donen llepolies, generant problemes de brutícia

L’Ajuntament de Xàtiva ha realitzat un comunicat davant els probles que s’han trobat durante els últims anys en les celebracions de Halloween, advertint que «comença a ser habitual trobar restes d’ou, farina o pintura embrutant els carrers», que es llancen contra cases i béns d’aquells que no donen llepolies. Així la regidora de Medi Ambient, Parcs i Jardins, Pilar Gimeno (Compromís), lamenta que «el llançament d’aquestos productes és una moda que s’ha instaurat junt amb la celebració de l’americana festa de Halloween. Un costum que està arrelant amb força en la nostra societat i que ha desplaçat quasi per complet les tradicionals vetllades de recolliment en record dels difunts».

D’esta forma la regidora responsable de la neteja viària critica que el llançament d’estos elements als que no participen de la tradició importada és «una absurda diversió per a uns quants que genera gran malestar en la resta de veïns». Adverteix que «el fet de tirar ous contra el terra, una façana o un vehicle estacionat a la via pública, a primer cop d’ull, pot resultar fins i tot innocent ja que els ous es trenquen en topar contra una superfície més dura i no fan més que embrutar-la. Però la veritat és que aquestes accions suposen un greu problema que pot tenir unes conseqüències econòmiques i de salubritat importants».

Així explica Gimeno que «les restes d’ou a les voreres o façanes, si no es netegen al mateix moment, deixen una marca per a tota la vida i, el pitjor de tot és que, en la majoria dels cassos, les asseguradores se’n desentenen. Per no parlar de la mala olor que desprenen en assecar-se o la proliferació de bacteris. Tampoc no se’n van de les carrosseries dels cotxes en rentar-los, raspallar-los, utilitzar productes especials ni polir-los. L’única solució és pintar el cotxe, i això, les asseguradores tampoc no acostumen a cobrir-ho».

La regidora també alerta que algunes localitats valencianes han muntat dispositius per evitar aquesta guerra d’ous, i alguns grups de joves han hagut de pagar multes de fins a 1.500 euros per infraccions a les ordenances municipals.

Amb tot des del departament de Gestió de Residus i Neteja Viària, es fa una crida a la ciutadania, especialment als més joves, apel·lant al civisme i al sentit comú, «per tal que prengueren consciència de la problemàtica que generen les seues accions per al conjunt de la ciutat i de les nefastes conseqüències que se’n poden derivar. No es tracta només dels danys en façanes, vehicles o mobiliari urbà (punibles per incompliment de les ordenances municipals), sinó que aquesta pràctica, a més, pot provocar accidents de trànsit i ferits. La Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana estableix que els danys o el deteriorament de bens d’ús o servei públic pot comportar multes de 100 a 600 euros, en cas d’infracció lleu, i de fins a 600.000 euros, en cas d’infracció greu».

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí