Agullent recicla més de 5 tones de roba usada durant 2017

0
1812
La roba reciclada a Agullent evitarà l'emissió de 16 tones de CO2

La reutilització i reciclatge de la roba recuperada a Agullent evita l’emissió de 16 tones de CO2

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper, ha recuperat 5.292kg de tèxtil usata Agulllent al 2017.

Les donacions representen un augment del 7,63% respecte l’any anterior (4.917kg), confirmant la fidelitat de la ciutadania per un model de gestió del residu tèxtil amb finalitat social. El tèxtil és la fracció recollida selectivament amb potencial d’aprofitament més gran, per sobre del vidre, el paper, l’orgànica o el plàstic.

La roba procedeix dels dos contenidors que Humana té situats ala via pública, on la ciutadania diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitza i als quals Humana dóna una segona vida. El servei de recollida del tèxtil és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació dels residus sòlids urbans. L’objectiu de la Fundació és que la recollida selectiva de roba usada i la seva preparació per a la reutilització es consolidin com a part fonamental de la gestió de residus.

Un actiu que genera progrés

Salva Palacios, responsable de l’àrea de Recollida d’Humana ala Comunitat Valenciana, valora així el balanç en la recollida selectiva al municipi: “En primer lloc, cada vegada hi ha més interès per part de la ciutadania i de les administracions per a reduir la quantitat de residus i allargar la vida d’aquella roba que està en bon estat. Mitjançant la recuperació de la roba usada, aconseguim disminuir el volum de residus impropis que acaben en altres fraccions, a més de possibilitar-ne la reutilització i recuperar-ne les matèries primeres. Ho fem per a dotar a aquests recursos d’una finalitat social, ja que laroba que de la qual ens desfem és un actiu que, gestionat degudament, esdevé motor de progrés al territori i generador de fons per a la cooperació al desenvolupament a l’hemisferi Sud”.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  El cardenal Cañizares inaugurarà a Benigànim l'exposició 'Casa records de la Beata Inés'

“En segon lloc -afegeix-, com a especialistes en preparació per a la reutilització, gestionem les donacions de roba i calçat usat per a obtenir el màxim aprofitament del residu tèxtil, donant-li una segona vida i afavorint amb això un model d’economia circular. Així, convertim els residus en recursos perquè siguin utilitzats una vegada i una altra, contribuint així a una societat econòmica i socialment sostenible”.

El benefici ambiental

Humana va ser pionera a Espanya en la recollida i preparació per a la reutilització de roba usada: va començar-ne l’activitat al 1987, utilitzant contenidors de fusta, substituïts posteriorment pels actuals metàl·lics que garanteixen alts de nivells d’usabilitat i seguretat. En 31 anys de recollida selectiva, la col·laboració dels ciutadans ha permès recuperar 294.344 tones de roba, l’equivalent a omplir més de quatre vegades un gran estadi de futbol.

Després de l’orgànica, els envasos i plàstics, el paper i el cartró, i el vidre, el residu tèxtil és la cinquena fracció que més generen els espanyols i la que presenta el percentatge de valorització més alt (per sobre del 90%). No obstant això, només una de cada 10 peces que ja no volem té una segona vida; a la resta no se li dóna un tractament apropiat cosa que n’impossibilita el reaprofitament. D’aquí la importància de conscienciar a la ciutadania de la necessitat de la recollida selectiva.

La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a l’estalvi de recursos, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Redueixen els residus en els dipòsits controlats i en les plantes incineradores, així com l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Cada kg de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Vicent Vila substitueix al secretari autonòmic Fran Quesada com a regidor de Compromís a Ontinyent

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here