Adif adjudica la renovació de via per l’AVE Xàtiva-la Encina que evitarà inundacions al túnel de la Font de la Figuera

0
2568
Inundacions a la via de l'AVE al seu pas per la Font de la Figuera.

L’empresa pública destina més de 41 milions a una intervenció en un trajecte de 40 km que també actuarà sobre drenatges transversals del trajecte i del túnel de la Font de la Figuera

Adif Alta Velocitat avança en la connexió en ample estàndard de les tres capitals de la Comunitat Valenciana, amb una nova inversió per al tram Xàtiva-Nus de la Encina (40 km), que s’eleva a 41 milions d’euros.

La companyia acaba d’adjudicar dos contractes, el principal per a les obres de renovació i canvi d’ample i un altre per al subministrament d’aparells de via per al tram Xàtiva-Nus de la Encina, que s’emmarca en el nou accés ferroviari d’Alta Velocitat de la línia Madrid-Castella-la Manxa-Comunitat Valenciana-Regió de Múrcia i que forma part també del Corredor Mediterrani.

El contracte d’execució d’obres i canvi a ample estàndard (1.435 mm) ha sigut adjudicat a Ferrovial Construcció per import de 32 milions euros i un termini d’execució de 16 mesos.

Voestalpine Railway Systems Jez, per part seua, s’encarregarà del subministrament, transport i premuntatge d’aparells de via (els dispositius que permeten la bifurcació i encreuament de diferents vies) per un import de 9 milions d’euros.

Aquesta actuació, al costat de les d’electrificació a 25 kV i les instal·lacions de senyalització i ERTMS en el mateix tram, contribueixen a continuar impulsant el desenvolupament del Corredor Mediterrani ja que, entre els avantatges per a l’explotació ferroviària d’aquesta nova infraestructura estratègica, permetrà la connexió de les tres capitals de la Comunitat Valenciana en ample estàndard.

Principals treballs

El projecte engloba totes les actuacions d’infraestructura i via per a la renovació de la superestructura de via doble actual amb canvi d’ample convencional (1.668 m) a estàndard (1.435 mm) del tram comprés entre l’estació de Xàtiva i el denominat Nus de La Teja, situat en la Encina.

Inclou la connexió amb la Línia d’Alta Velocitat Alacant-València, que forma part del Corredor Mediterrani, realitzant l’enllaç de la plataforma ferroviària per tots dos costats: pel costat sud, des de l’eixida del túnel de la Font de la Figuera amb la plataforma ja finalitzada, permetent la connexió amb Alacant i amb la línia Albacete-Madrid, mitjançant el muntatge de via en un tram d’aproximadament 12 km; pel costat nord, la connexió enllaçarà, en una longitud de 650 m, les vies en l’estació de Xàtiva. Des d’aquesta estació es connectarà amb la plataforma ja construïda fins a la connexió amb la Línia d’Alta Velocitat Madrid-València Joaquin Sorolla.

En els 40 km de la via doble actual es realitzarà la renovació amb canvi d’ample ibèric a ample estàndard, substituint el material de via: balast, travesses, subjeccions, carril de 60 kg/m i aparells de via.

També es condicionarà la plataforma, s’actuarà sobre drenatges transversals del trajecte i del túnel de la Font de la Figuera i les estructures de protecció de piles dels passos superiors per a complir amb les especificacions tècniques d’interoperabilitat, així com els canalons de comunicacions.

En els dos ramals de connexió pel costat sud, es condicionaran i prolongaran les plataformes construïdes i es muntarà la nova superestructura amb travesses d’ample estàndard.

En l’actual estació de Moixent es prolongarà la plataforma de les vies d’apartat cap al costat Xàtiva per a dotar-les d’una longitud útil de 750 m. Aquestes vies d’apartat seran també prolongades en els seus extrems amb l’execució de vies pispe de seguretat de 60 m de longitud.

En el túnel de la Font de la Figuera, de 815 m de longitud, es procedirà a la substitució de la via doble sobre balast per via doble sobre placa de formigó. A més, es procedirà al recrescut del nivell del corredor, així com a la instal·lació de passamans.

Aquesta actuació contribueix a la consecució de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 9, que té entre les seues metes desenvolupar infraestructures fiables, sostenibles i de qualitat.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí