Acord entre el COR i l’EMTRE per a traslladar els residus a Manises en 2016

0
391
Imatge d'una assemblea del COR
Imatge d’una assemblea del COR

El Consorci de Residus (COR) ha trobat una destinació alternativa als milers de tones de deixalles de la Costera, la Canal, la Safor, la Vall d’Aiora i la Vall d’Albaida que fins ara es tractaven en l’abocador de Fontcalent a Alacant. L’ens que presideix l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha aprovat per unanimitat en l’assemblea general extraordinària un acord amb el EMTRE –entitat que gestiona els residus metropolitans de València– perquè la planta de Manises aculla al voltant de 90.000 tones de deixalles de les cinc comarques durant el 2016. El canvi de destinació no suposarà un increment del cost per al COR, ja que una sentència recent permet pagar el mateix preu màxim que pel trasllat fins a Villena, l’original de la concessió a Vytrusa.

El nou mapa dels residus autoritzat per la Conselleria de Medi ambient per a posar fi al conflicte que sacseja al Baix Vinalopó comporta una redistribució entre diverses plantes de tractament que es traduirà en un estalvi de més de 400.000 quilòmetres en desplaçaments a l’any i en l’arribada imminent de 45.000 tones de desfets d’aquesta comarca a les instal·lacions situades a Alacant. L’acord es produeix després que la planta de Villena haja decidit no acceptar més enviaments del Consorci del Baix Vinalopó. La contrapartida va ser que Fontcalent deixara de rebre la brossa del COR amb seu a Xàtiva. Amb l’acord entre el COR i el EMTRE, el problema que es traslladava de comarques, entra en vies de solució.

L’eixida es basa en un antic preacord entre el COR i el EMTRE per a gestionar una part dels residus del territori en la planta de tractament Manises. Aquest principi d’enteniment es remunta a la fi de l’anterior legislatura, quan el COR va plantejar per primera vegada la necessitat de reduir les aportacions que, des de 2012, col·lapsaven l’abocador de Fontcalent. L’opció de Manises va quedar descartada llavors perquè resultava més cara enfront de la d’Algímia d’Alfara, on van acabar recalant les 47.000 tones retirades d’Alacant a principis d’enguany, en virtut d’un conveni segons el qual els gestors de les instal·lacions del Camp de Morvedre van fixar aquesta quantitat com el límit que estan disposats a acceptar anualment fins a 2018 per a no saturar la planta.

Ara serà el EMTRE qui haja d’aprovar el mateix acord en l’assemblea prevista per a dimecres 22 de juny i el conveni entre les administracions se signarà el divendres 24 de juny. L’accés dels vehiculos amb els residus del COR es produirà la mateixa nit del divendres a les 0h.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here